Yapılan bilimsel araştırmalar göstermiştir ki, günde üç ile dört sigara içen gençlerin yüzde doksanı bir süre sonra düzenli sigara içmeyi alışkanlık edinmekte ve çok geçmeden nikotin bağımlısı haline gelmektedir.

.Ergenler, grup davranışı, kimlik arayışı, bağımlılık – bağımsızlık çatışması gibi nedenlerle sigaraya başlıyor. Ergenlik çağı, yetişkinlerin dünyasına uyum çabalarının yüksek derecede stres yarattığı bir çağ. Ergenler sigara içerek aynı zamanda bu stresi de kontrol altına almaya çalışıyorlar.

Sigaranın pek çok zararının açık ve kesin olarak bilinmesine rağmen bu kadar yaygın olmasının nedenleri arasında fiyatının diğer keyif vericilere oranla düşük olması, toplumun diğer maddelere oranla yadırgamaması,  ergenlikte yetişkinliğe bir geçiş sembolü olarak kullanılması,  etkilerinin hemen gelişmesi, dikkat ve konsantrasyonu bozmaması ve sarhoşluk yapmaması sayılabilir.

Sigara dumanının içinde çoğu vücuda zararlı 4000 civarında yabancı madde var. Tütün ana bileşik olarak katrandan, tahriş edici maddelerden, nikotin ve karbon monoksitten oluşuyor. Sigara katranında yer alan maddeler doğrudan doğruya kanser yapıcı özeliğe sahip.  Tahriş edici maddeler ise akciğerlerimize hava iletimini sağlayan bronşlarımızda daralmaya ve buna bağlı olarak kronik sigara öksürüğüne yol açıyorlar. Sigara dumanında yer alan karbon monoksit adlı zehirli gaz ise kan kırmızı kürelerinin hücrelerimize oksijen taşımasını bozarak hücrelerimizin boğulmalarına neden oluyor

NİKOTİN YOKSUNLUK KRİZİ

Sigara bağımlısı sigara içmediği zaman birkaç saat içinde şiddetli bir şekilde sigara arayışına giriyor. Huzursuz, sinirli, sıkıntılı ve öfkeli oluyor. Karamsarlaşıyor. Düşüncelerini toplayamıyor. Kalbinde çarpıntı başlıyor. Yoksunluk krizi ortalama 2 gün içinde en şiddetli seviyeye çıkıyor. 3-4 hafta kadar sürdükten sonra geçiyor. Sigara bırakılmasından altı ay sonra bırakanların yarısında sigara içme arzusu sürüyor. Yarısı ise sigara içme arzusundan da kurtuluyor. Bu nedenle ilk birkaç ayda yoğun bir şekilde takip ve semptomatik ilaçları kullanma tedavi şansını çok arttırır.

TDCS bütün bağımlılıklarda olduğu gibi sigara bağımlılığında da etkili.

Türkiye’de en az 30-35 milyon kişinin sigara bağımlısı olduğu tahmin edilmekte. 2011 Ekiminde Sağlık Bakanlığının “Sigarayı Bıraktırma Poliklinikleri Yönergesi” ni yayınlamasıyla, ülkemizde poliklinik düzeyinde örgütlü sigara bağımlılığıyla mücadele başladı. 

Sigara bağımlılığının temel ilacı olan Bupropiyon (İlaçların etken maddelerinin ismi yazılmıştır. Piyasa isimleri yazılmamıştır.) ilk bir ayda kaygıyı arttırabiliyor ama ciddi derecede kilo verdirici etkisi de var ki kilo almak, özellikle kadın sigara bağımlılarının çok gözünü korkutan bir durum… 

Sigara tedavisinde yaygın olarak şu hata yapılıyor: “Eğer sigara içersen ölürsün. Kanser olursun, kalpten gidersin.” Diyorlar. Ama hastalar zaten bu gerçeği çok iyi biliyorlar ve bunu bile bile sigara paketlerine dünyanın parasını veriyorlar. Eğer bu etkili bir terapi yöntemi olsaydı, sigara paketlerinin üzerinde ki korkunç resimler bir işe yarardı. Pekiyi bir işe yarıyor mu bu resimler, yazılar? Tabii ki hayır!

İLAÇ TEDAVİSİ

1.BUPROPİYON: Yavaş Salınımlı Film Tablet 150 mg., 300mg.

Kullanılışı: Erişkinlerde  ½ x 300 mg. Başlanır. 1 hafta sonra 1x 300 mg. ‘a yükseltilir.

Aç, tok fark etmez. Etkisi 2 hafta sonra görülür. 

2.ASETİLSİSTEİN: Mukolitiktir. Balgam atılmasını sağlar. 200 mg. Kapsül 3x1 kullanılır.

3.NİKOTİN BANTLARI: No: 1 Plaster 21 mg. 2.  Bir ay sonra No:2 14 mg. 3. Sonra ki iki ayda: No:3(7 mg)          24 saatte bir değiştirilecek.  Toplam 3 ay kullanılacak.

4.VERENİKLON TARTARAT:  0,5 ve 1 mg. Lık başlangıç paketi var. Ayrıca 1 ve 2 aylık devam paketleri var.    Toplam 3 ay kullanılır. 

   0,5 mg. Tb.    3. güne kadar 1x 0,5 mg. 4.- 7. günlerde: 2x 0,5 8. Günden sonra: 2x1 mg. Başladıktan on beş gün sonra sigara bırakılır.

5.HİDROKSİZİN: 25 MG. Akşam 21.30 da 1

6.PANTOPRAZOL (Mide koruyucu: Sabah aç 1)

6.ALPRAZOLAM: Bupropiyon’ un Anksiyete yapıcı etkisini gidermek için.

Mutlaka PSİKOLOJİK destek de almaya ikna edilmelidir. En az 3-4 seans Hipnoz yapılmalıdır. TDCS cihazı kullanılmalıdır. Sigarayı bıraktırıcı ilaç kullanmaya ve tüm tedavi alternatiflerine pozitif bakması sağlanmalıdır. Sigarayı bırakma öğretilebilir bir davranıştır.

Bağımlılık bağımsızlığın, yani özgürlüğün tam karşıtı. Sigara insanın sağlığını ve özgürlüğünü yok eder.   Tüm bağımlılıklar içinde en çok zararlı olanı Sigara. Çünkü sigara bağımlılığı kesinlikle erken yaşta öldürür ve Dünyada ki en yaygın bağımlılıktır.

Hayatta içilen ilk sigara- ki başlangıç yaşı 10’a kadar inmiştir- bağımlılığa giden ilk ve en büyük hatadır. Sigara bağımlılıkları genellikle erken sayılabilecek yaşlarda ve en çok Akciğer, Gırtlak kanseriyle kalp krizinden ölmekteler.

Dünyada her yıl milyonlarca insan sadece irade gücüyle ya da tıbbi destek alarak sigarayı bırakıyorlar. Öyleyse siz de neden bırakamayasınız ki?

 Sigara bağımlılığının tedavisinde ilaç, bireysel psikoterapi, grup terapisi ve bazı cihazlar kullanılmakta ve oldukça başarılı sonuçlar alınmakta. 

Sigarayı bırakmak için iki şeye ihtiyacınız var. Birincisi tıbbi destek almak. İkincisi ise sigarayı bırakmaya tam motive ve kararlı olmak. Bu kez başarılı olacağına inanmak. Sigarayı tıbbi destek alarak en kısa zamanda bırakmalısınız. Yoksa çok geç olabilir.

Sigarayı bıraktıktan sonra yeniden doğmuş gibi olacaksınız. Sigarayı bıraktıktan sonra “Ben bu mereti yıllarca nasıl içmişim?” diyeceksiniz. Sigarayı bıraktığınızda, artık sigara içmiyor olmaktan mutluluk duyacaksınız.

Sigarayı bırakmak istiyor musunuz? Cevabınız “Evet” ise size yardımcı olunacaktır. Öncelikle şu : “Ben bu mereti bırakamam. O da beni bırakmaz.” Ön yargısından kurtulun. Sigarayı, istedikten sonra herkes bırakabilir. Sigarayı asla bırakamayacağını söyleyen yüz binlerce kişi, bıraktıklarını görünce hayret etmişlerdir.  Sigaradan kalıcı olarak kurtulmak çok zevkli bir süreçtir. Sigarasız yaşam hem daha güzel, hem de çok daha sağlıklıdır. 

Sigaranın stresi azalttığı ve can sıkıntısına iyi geldiği söylentileri gerçek dışıdır. Bu sigara bağımlılarının bir yanılgısıdır. Kendinize “Ben neden sigara içiyorum?” diye sorun. Bu sorunun tek gerçek yanıtı “Bağımlı olduğum için” dir.  Sigarayı yendiğinizde kendinize olan güveniniz ve saygınız da artacaktır. 

Sigara konsantrasyonu bozar ve unutkanlığa neden olur. Sigaranın eksikliğini sadece sigara içenler hisseder. Sigara içmeyenler ise böyle bir eksiklik hissetmezler. “Sigarayı bırakınca tek eğlencemi kaybedeceğim.” düşüncesi bağımlılığın sürmesine neden olan yanlış bir düşüncedir. Sigara içmek bir eğlence değil, bir bağımlılıktır. Sigara bağımlısı sigarayı keyif aldığı için değil, sigara içmediğinde kendisini berbat hissettiği için içer.

Sigaraya 18 yaşında başlayan ve 60 yaşında Akciğer kanserinden ölen bir kişi; bu ölümü satın almak için yaşamı boyunca sigaraya ortalama 750 bin TL harcar. Bu 750 bin TL ile ölümü mü, yoksa lüx bir otomobil almayı mı tercih ederdiniz?

Bütün hayatınızı, bir sonra ki sigarayı düşünerek mi geçireceksiniz?

Sigarayı tamamen bırakmak yerine azaltmaya çalışmak hatalı bir davranış. Çünkü sigara tamamen bırakılmadıkça, ne kadar azaltılırsa azaltılsın, eninde sonunda başladığı noktaya geri döner. Sigarayı bırakabilmek için; sigaranın insana zevk verdiği yanılgısından kurtulmanız gerekir. 

İçtiğiniz bütün sigaraların izmaritlerini ve külünü büyük bir kap içinde biriktirin ve içinizden kuvvetli bir sigara içme isteği geldiği zaman bu kaba bakın ve iğrenç kokusunu koklayın. Sigarasız bir yaşam, sigara bağımlısı olunan bir yaşamdan şüphesiz daha güzeldir. Sigarayı bırakmak için, gırtlak kanseri gibi ölümcül bir hastalığa yakalanmayı mı bekleyeceksiniz?

Birçok sorunla başa çıktığınıza göre, sigara ile de başa çıkabilirsiniz. Ama sigarayla başa çıkamazsanız, sigarayı bırakmak gittikçe güçleşir ve bir noktada çok pişman olunabilir ama artık çok geçtir.

Diyelim ki sigarayı bıraktınız ve yıllarca içmediniz. Ama zayıf bir anınızda bir arkadaşınız bir sigara yakar ve size de ikram eder. “Bir sigaradan bir şey olmaz.” deyip içerseniz, hızla en başa dönersiniz. Çünkü bir tek sigarada ki nikotin, bağımlılığın tekrar başlaması için yeterlidir. 

Bir işi yapmayı, sigarayı bırakmayı, fazla kilolarınızı vermeyi ancak denerseniz başarırsınız. Eğer denemezseniz başaramayacağınız kesindir. 

Sigaranın zararlarını şöyle bir hatırlayalım: Sigara bağımlılığı en öldürücü toplumsal zehirlenme olayı. Her bir sigarada fare zehirinden asetona kadar 4000 çeşit zararlı madde bulunmakta. Bunlardan 50 si direkt kanser yapıcı madde. Bağımlılık yapanı ise bilindiği gibi nikotin. Nikotin başlangıçta keyif vermesinin yanı sıra kalp atışlarını hızlandıran, tansiyonu yükselten, kanın pıhtılaşma riskini arttıran bir madde. Sigara dumanında bulunan Karbon monoksit ise, kanın dokulara oksijen taşımasını azaltıyor. Bu da bağımlıların daha çabuk ve daha çok yorulmalarına neden oluyor. Dünya Sağlık örgütü 2025 yılında sadece sigara içmeleri nedeniyle dünyada 10 milyon kişinin öleceğini açıkladı. 

Erkeklerde tüm kanserlerin yüzde 35 inin, kadınlarda ise yüzde on beşinin nedeni sigara. Akciğer kanserine bağlı ölümlerin ise yüzde doksanının nedeni sigara ve bilindiği gibi en çok öldüren kanser türü de Akciğer kanseridir. Tehlikenin ne kadar büyük olduğunu fark ediyor musunuz? Sigara KOAH denen ve öldürücü olan Solunum sistemi hastalığının da en büyük nedeni. Sigara ayrıca beyin damar hastalıklarını, felç geçirme riskini arttırmakta. Ayrıca Buerger hastalığı denen bir hastalığa yakalanma nedeniyle, bacakların kesilmesine neden olabilmekte. Kısacası zararları saymakla bitmez ama sigarayı bırakmak istemeyen bağımlılar bütün bunları ve sigara paketlerinin üzerinde ki iğrenç resimleri göz ardı edip yine de sigara içmeye devam ediyorlar. ÇÜNKÜ BAĞIMLILAR! Çünkü sigara çok kısa sürede bağımlı yapar.

Haftaya Salı görüşmek üzere…