CHP Beyağaç ilçe Başkanlığında, ilçe meydanı ve kahvehanelerde üreticinin sorunlarını dinleyen Karaca, siyasi iktidarın tütün üreticilerini yalnız bıraktığını ifade etti. Tarım ve hayvancılığın katli anlamına gelen politikasızlıkla ülkenin en önemli sektörlerinde yaprak dökümü yaşandığına dikkat çeken Gülizar Biçer Karaca, “Biz köylüden, biz çiftçiden, biz emekten tarafız. Haklı taleplerin takipçisiyiz” dedi.
“TÜTÜN ÜRETİCİLERİ DARDA, ZORDA, İSYANDA”
Kale İlçe Başkanlığı ziyareti ardından sahada köylüyü dinleyen Karaca, “Tütün üreticilerimiz doğa olaylarının ardından bir de tarım politikası felaketiyle baş etmek zorunda bırakılıyor. Bizi duyan da gören de yok diyen hemşerilerimin taleplerini, ivedilikle atılması gereken adımlara dair önerileri tek tek not ediyorum. Bu sesi duyurmak boynumuzun borcu, elleri nasırlı, ayağı çamurlu, tarlası ipotekli köylülerimizle birlikte üretimde ısrar etmek hepimizin sorumluluğudur. Tarlalara girdik, teyzelerimizi, abilerimizi ablalarımızı can kulağıyla dinledik. Beyağaç, Tavas ve Kale bölgemizde yaşanan sorunlar gösteriyor ki, bu krizin adı avans krizi” dedi.
KADIN ÇİFTÇİDEN SESİMİZİ DUYUN ÇAĞRISI
Her şey üst üste geldiğini, zirai don olayının ardından bire de avans alamadıklarını söyleyen Ayfer Akkuş isimli kadın çiftçi yaşanan sorunu şu sözlerle özetledi: “Avans alamıyoruz. Yatırdılar paraları faize. Biz ne yapacağız? Tütün içinde taş çıktı, içinde toprak çıktı bahanesiyle bizi oyalıyorlar, mağdur ediyorlar. Yevmiyeler arttı. Avans alamazsam ben yevmiyeyi nasıl ödeyeceğim, borçlarımı kapatıcam? Avansa güvendik ne yapacağız. Ben tütünleri kime satacağımı bilemiyorum. Cezayı niye köylüye, çiftçiye veriyorlar, bizi duyan yok, gündem de olamıyoruz. Sesimizi duyurun.”
ÇİFTÇİLERE AVANSLARI HALA ÖDENMEDİ
TBMM Başkanvekili Biçer Karaca; ivedilikle şirketlerin yanlış uygulamalarından kaynaklı avans krizinin çözülmesi, sorunların üreticinin üzerine yüklenmesinin önüne geçilmesi, siyasi iktidarın ve ilgili Bakanlığın üreticilere destek sunması çağrısı yaptı.
Karaca, "Yaklaşık 15 yıldır sözleşmeli tütün üreten ve avans sistemiyle çalışarak önceden aldıkları avanslarla üretim yapan tütün üreticilerinin avansları, bu yıl şirketlerin bir araya gelerek aldıkları karar gereğince bu tarihe kadar hala ödenmedi. Çiftçinin yevmiyeciye vereceği para yok. Kiralanan tarlaların kira bedeli ödenmediği için tarla sahipleri tütün üreticilerinin tarlaya girerek tütünü ekmelerine izin vermiyor. Tütün üreticileri avans alarak daha önceki üretimden kaynaklı borçlarını, kredi borçlarını esnafa olan borçlarını, sanayiye olan borçlarını ödeyemiyor. Ödeyemediği için de Kale’de, Beyağaç’ta, Tavas’ta esnaf mağdur, tütün üreticileri mağdur oldu. Eğer avans ödemeleri bir an önce yapılmazsa ve avans ödemeleri ile tütün üreticileri rahatlatılmaz ve bu tütünlerin dikimi sağlanmazsa Kale bölgesinde yüzde 80 üretici tütününü dikemeyecek.” Biçer Karaca çözüm için çiftçilerin talebini duyurdu, çözümü paylaştı: “Ziraat Bankası’na borçların bir an önce, 90 gün olan ve 110 güne çıkartılan vadelerin en az 180 güne çıkartılarak üreticilerin rahatlaması sağlanmalıdır” dedi. HABER MERKEZİ