Denizli Bin Sanat’ın her ay düzenlediği “Bin Sanat Akademi” programının son konusu “Kültür ve Medeniyetimizde Mezar Taşı Kitabeleri” oldu. Katılımcılar, Türk medeniyetinin önemli unsuru ve tarihi vesikaları olan mezar taşları hakkında ayrıntılı bilgiler alma imkanı yakaladı. Tarihi veri ve kültürel kodların taşın kalıcılığı ile birleştiği mezar taşlarındaki incelik ve zarafet, katılımcıları etkiledi.  Anadolu topraklarında kullanılan geçmişten günümüze mezar taşları çeşitleri, kullanım şekillerive edebi metinlerinin örnekleri ele alındı.

Bin Sanat ekibinin yoğun bir çalışma sonrası hazırladığı bilgi ve belgeler, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) akademisyenlerinden Doç. Dr. İbrahim Balık’ın ek katkıları konunun daha derinlerde ele alınmasına imkan tanıdı.

Kitabe2

ÇİFTÇİNİN UMUDU BAŞKA BAHARA ÇİFTÇİNİN UMUDU BAŞKA BAHARA

Söyleşiye ilişkin değerlendirme yapan Bin Sanat Genel Koordinatörü Ali Çırak, “Arkadaşlarımız Türkiye’nin birçok ilinde mezarlıklarda araştırma yaptığını ve mezar taşlarının çoğunun kırılmış, yıkılmış, hasar görmüş ya da çalınmış olduğunu gördüklerini aktardıklarında çok üzüldük. Tarihin yaşayan tanıkları olan bu taşlar ile gelecek nesillere aktaracağımız kültür hazinesinin ancak muhafazası ile mümkün olur” dedi.

Doç. Dr. İbrahim Balık ise, Denizli’nin oldukça zengin bir tarihe ve kültürel hazineye sahip olduğunu belirterek, bu zenginliği mezar taşlarından ve tarihi yapıların kitabelerinden anladıklarını, bu varlığı hemşerilerimize anlatmaya ve gelecek nesillere aktarmaya devam edeceklerini söyledi. ABDİL YAŞAROĞLU