Doğal taş sektörünün kalbinin attığı Marble İzmir Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı 30. kapılarını açtı. 12 Nisan’a kadar 4 gün süreyle açık kalacak olan fuarda Denizli 52 firma ile temsil ediliyor. Fuarın açılışında Denizli iş dünyasının temsilcilerinin yanı sıra CHP Denizli Milletvekili Şükrü Arpacı ve Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu da katılarak, Denizlili firmalara destek verdi.

DENİZLİ’NİN DOĞAL TAŞ DENEYİMİ ANTİK DÖNEME DAYANIYOR

ÇALIKÖYSPOR KENDİNİ AFFETTİRECEK ÇALIKÖYSPOR KENDİNİ AFFETTİRECEK

Fuarın açılışında davetlilere seslenen Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Hüseyin Memişoğlu, 

kentin doğal taş sektöründeki deneyiminin antik döneme dayandığını söyledi. Pamukkale’de yapılan kazı çalışmaları sırasında keşfedilen traverten bloğu üzerindeki taş kesme makinesi kabartmasının bir çeşit katrak olduğu sonucuna varıldığını belirten Memişoğlu, bu keşfin, traverten-mermer işleme tekniklerinin antik dönemde de ileri düzeyde olduğuna işaret ettiğini kaydetti

Denizli’nin, doğanın kadim armağanına sahip çıkarak antik döneme dayanan sektör deneyiminin, çeşit ve rezerv zenginliğinin, ham madde bolluğunun, dinamik sektör yapısının ve kullanılan yeni teknolojileriyle dünya doğal taş piyasasında önemini koruduğunu diye getiren Memişoğlu, “DENİB olarak, potansiyel alıcılara ulaşmanın en kestirme yolu olan fuarlara üyelerimizin katılımlarını teşvik ediyor, info stantlarımızla yanlarında oluyoruz. Mevcut potansiyelimizi koruma ve sürdürülebilir ihracat artışı vizyonumuzla iletişim ve tanıtım faaliyetlerimize tüm hızıyla devam ediyoruz” dedi.

Denizli’nin doğal taş sektörü, yalnızca estetik ve kaliteyle değil, aynı zamanda sürdürülebilirlik vizyonuyla da ilerlediğini anlatan Memişoğlu, “Üretim süreçlerinin merkezinde doğaya duyulan saygı yer alıyor. Çevreye duyarlı madencilik uygulamaları, atık yönetimi, enerji verimliliği ve geri kazanım odaklı üretim anlayışıyla, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakma vizyonuyla hareket ediliyor. Denizlili ihracatçılar, sürdürülebilir üretimi bir tercih değil, bir sorumluluk olarak görüyor” dedi.

Doğal taş sektörü ihracat verileri hakkında görüşlerini paylaşan DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, “Fuarda Denizli’yi 52 katılımcı firmamız temsil ediyor. Bu firmalar arasında blok mermer ve işlenmiş doğal taş üreticilerinin yanı sıra makine ve doğal taş teknolojileri üreten firmalarımız da yer alıyor. Katma değerli ihracatıyla sektörde ülke genelinde pozitif ayrışmamıza katkı sunan tüm sektör oyuncularımıza teşekkürü borç biliyorum” dedi.

Memis-2

İŞLENMİŞ DOĞALTAŞ İHRACATININ İLİMİZDEKİ PAYI YÜZDE 90

Doğal taş sektörü ihracat verilerine de değinen Başkan Memişoğlu, “Türkiye geneli işlenmiş doğal taş ve blok mermer ihracatının 2024 yılı genelinde 1,9 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini görüyoruz. Yıl başından bu yana ise 440 milyon değerinde ihracat kaydedildi. 2024 yılı genelinde Denizli’den 25 milyon dolar blok mermer ve 230 milyon dolar işlenmiş doğal taş olmak üzere toplamda 255 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleşti. İşlenmiş doğal taş ilimizin maden sektörü ihracatından yüzde 90 oranında pay alıyor. İlimizin doğal taş ihracatını ülke bazında değerlendirdiğimizde ise işlenmiş doğal taş ihracatında ABD, Fransa, Avustralya, Romanya ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin blok mermer ihracatında ise Çin, Hindistan, Brezilya, Cezayir ve Mısır’ın ön plana çıktığını görüyoruz. Dünyanın her bölgesinde Denizli’nin işlenmiş doğal taş ürünleriyle karşılaşmak mümkün. Denizli madencilik sektörü ihracatına baktığımızda işlenmiş doğal taş grubunda 110, blok mermer grubunda ise 37 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini söyleyebiliriz” dedi.

Errogan

FUARIN İHRACATA DOĞRUDAN YANSIMASINI BEKLİYORUZ

Marble Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı’na ilişkin değerlendirme yapan Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan da, fuarın ihracata doğrudan yansımasını beklediklerini söyledi. Yabancı ziyaretçilerin Denizli stantlarına ilgisi nedeniyle bunu öngördüklerini anlatan Erdoğan, "Dünyanın dört bir tarafındaki fuarlara yoğun bir katılım gösteriyoruz. Bugün Denizli'mizden 53 firmanın burada standı var. Denizli, her sektörde olduğu gibi hem doğal taş hem mermer hem makinede Türkiye'de öncü. Bugün fuarda bir heyecan, bir sinerjinin olduğunun altını çizmek istiyorum. Şehrimizin firmaları dünyanın dört bir tarafında stant açarak ürünlerini tanıtıyor. Burada tabii ki gelen müşterilerin işe, siparişe dönüşünü önemsiyoruz. Bu fuarın inşallah ihracata dönüşeceğini bekliyoruz" dedi.

"DENİZLİ'NİN BÖYLE FUARLARA KATKISI VAR"

Denizli'nin doğal taş kaynakları bakımından avantajlı olduğunu belirten Erdoğan, "Denizli doğal taş üretiminde şu an Türkiye'de diğer illerin önünde yer alıyor. İhracatımızda çok ciddi anlamda artış var. Fuarlar ürünlerin tanıtılması ve yeni bağlantılara imkan tanıması açısından son derece kıymetli. Önceden fuarlarda 8-10 firma sahibini zor bulurken, bugün dünyanın birçok ülkesindeki fuar organizasyonlarına çok kalabalık heyetlerle gidiyoruz” dedi. HABER MERKEZİ