Denizli Sanayi Odası Meclisi Nisan ayı olağan toplantısı gerçekleştirildi. Meclis Başkanı Okan Konyalıoğlu’nun açılışını yaptığı toplantıda güncel gelişmeler, sanayicilerin sorun ve çözüm önerileri, istihdam, ekonomi, sektörel değerlendirmeler, mart ayı faaliyetleri ele alındı.

“ KÜRESEL TİCARETTE YENİ BİR DENGE KURULUYOR”
Toplantıda üyelere seslenen DSO Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kasapoğlu, Türkiye ve dünya gündemini, Trump'ın 2 Nisan’da açıkladığı yeni gümrük tarifelerini, mart ayı ihracat rakamları ve enflasyon verilerini ele aldı. 

ÇALIKÖYSPOR KENDİNİ AFFETTİRECEK ÇALIKÖYSPOR KENDİNİ AFFETTİRECEK

ABD Başkanı Trump’ın 2 Nisan tarihinde açıkladığı tarifelere değinen Kasapoğlu, “Jeopolitik dengeler, yatırım ve ticaret akışlarındaki yeni denklem, teknolojik ilerleme ve dönüşüm gerçeği ile yeni bir dünya düzeninin ortaya çıkıyor. Şüphesiz bu gelişmeler ve gerilimler devam edecektir. Ticaret savaşlarında yeni hamleler gelecektir. Bu yeni hamlelerle dünya ticaretinde yeni bir denge oluşacağını düşünüyorum. Bu gelişmeleri, denklemleri gözlemliyoruz, yakından takip ediyoruz” dedi.

“GELECEĞİMİZ ÜRETİM GÜCÜMÜZDE SAKLIDIR”
Mart ayında yaşanan gelişmelerin Türkiye ekonomisine ve sanayisine büyük etkileri olduğunu belirten Kasapoğlu, “Sanayicinin doğru stratejilerle bu zorlukları aşması, üretimi artırarak ülkemizin büyümesini sürdürebilmesi ve oluşan yeni denklemde konumunu güçlendirmesi kritik öneme sahiptir. Ekonomimizin geleceği, üretim gücümüzde saklıdır. Beklenen güven ortamı sağlanmalı, üretime odaklanmalı ve birlikte güçlü bir ekonomi için el birliğiyle çalışmalıyız” diye konuştu.

Ekonomik faaliyetler, üretim gücü ve istihdam kapasitesinin yalnızca bugünkü yaşam standartlarımızı değil, aynı zamanda gelecek nesillerin de refahını şekillendiren temel unslurlar olduğunu anlatan Kasapoğlu, “Sanayi, siyasi çekişmelerin ötesinde, ulusal kalkınma hedeflerimizin merkezinde yer almalıdır. Zira toplumsal refahın kalıcı ve sürdürülebilir bir şekilde tesis edilmesi, ancak güçlü bir ekonomik kalkınma vizyonuyla mümkündür. Ekonomik kalkınmanın temel taşları, üretim, istihdam ve toplumsal refah olmalıdır” dedi.

"DENİZLİ İHRACATI YÜZDE 9,8 ARTIŞLA 417 MİLYON DOLARA ULAŞTI"
Mart ayı ihracat ve enflasyon rakamlarını da değerlendiren Başkan Kasapoğlu, “Ülkemiz ihracatı mart ayında %3,2 artışla 23,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. TİM tarafından açıklanan Denizli ihracatı mart ayında %9,8 artışla 417 milyon dolar oldu. Mart ayında ilimiz ihracatı Türkiye'de 8. sırada yer aldı. Ocak-Mart döneminde ise Denizli ihracatı, geçen senenin aynı dönemine kıyasla %6,2 yükselişle, 1 milyar 139 milyon dolara ulaştı.  Sektörel bazda en yüksek ihracat artışı, %37’lik artışla elektrik-elektronik ürünlerinde kaydedildi. İlimizin tekstil-konfeksiyon ihracatı %8 azalışla 116 milyon dolar oldu. Ancak tekstil sektörü yine ilk sıradaki yerini korudu” dedi. Mart ayı enflasyon rakamlarına dikkat çeken Kasapoğlu, “TÜFE Mart’ta aylık bazda yüzde 2,46; yıllık bazda ise yüzde 38,1 arttı. TCMB yıl sonu enflasyon tahminini 7 Şubat’ta %21’den %24’e yükseltmişti. Merkez Bankası’nın enflasyon tahmin bandının üst sınırı olan %29’un tutması için Nisan’dan sonra kalan 8 ayda ortalama %1,5 enflasyon gerekiyor” dedi.

"REEL SEKTÖRÜN SESİNE KULAK VERİLMELİ"
Merkez Bankası'nın faiz kararlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kasapoğlu, “Yılın ilk çeyreğinde toplamda 500 baz puanlık bir faiz indirimi gerçekleşti. 17 Nisan'da yapılacak PPK toplantısında faiz indirimlerine ara verileceğini öngörülürken, bazı ekonomi çevreleri ise sürpriz bir faiz artırımı olasılığını dile getiriyor. Yapılan hamlelerde reel sektörün sesine kulak verilmeli. TCMB'nin son dönemde gerçekleştirdiği faiz indirimlerine rağmen, kredi kullanmak isteyen firmalar bu indirimi maalesef hissedemiyor. Sanayiciler ve reel sektör temsilcileri, bu konuda ciddi endişelerini dile getiriyorlar. Kredi büyümesine getirilen sınırlamalar, arzı azaltırken talebi artırıyor ve bu da faiz indirimlerinin piyasada etkili olmasını engelliyor. Bu durum, reel sektörün yaşadığı sorunların yeterince anlaşılmadığını gösteriyor. Özellikle 19 Mart sonrası dönemde, firmaların kredi kullanmakta zorlandığı bir gerçek” diye konuştu.

“2030 SANAYİ VE TEKNOLOJİ STRATEJİSİ’NE DİKKAT”
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan 2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisine ilişkin de açıklamalarda bulunan Kasapoğlu, “Strateji 5 ana çerçevede belirlenmiş 100 strateji ve 20 makro hedef içeriyor. Bu 5 temel hedefin, Odamızın çalışmalarıyla, öncelikleriyle, mevcut stratejisi ve hedefleriyle uyumlu olduğunu görüyoruz. Sürdürülebilirlik, verimlilik ve dijitalleşme gibi kritik konuları odağımıza almaya devam ederek, Denizli sanayisinin önümüzdeki 5 yılı kapsayan bu yol haritasında, desteklerden daha fazla faydalanması adına çalışmalarımızı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı. 

Kasapoğlu, gündem başlıkları ve güncel verilerle ilgili açıklamalarda bulunduktan sonra oda faaliyetleri ve gelecek ay yapılması planlanan çalışmalar hakkında meclis üyelerini bilgilendirdi. HABER MERKEZİ