Son yıllarda uygulanan kotalar nedeniyle üretimi azalan tütünü tamamen bitme noktasına getirecek avans sorunu, geçimini tütüncülükle sağlayan ilçelerin başkanlarını harekete geçirdi.
Kale Belediye Başkanı Erkan Hayla, Beyağaç Belediye Başkanı Sezayi Pütün, Güney Belediye Başkanı Mehmet Ali Eraydın, Serinhisar Belediye Başkanı Osman Kılıç, Acıpayam Belediye Başkanı Levent Yıldırım, Buldan Belediye Başkanı Mehmet Ali Orpak ve Tavas Belediye Başkanı Kadir Tatık Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde ortak basın toplantısı düzenledi, tütün üreticisinin çilesini paylaştı.
ORTAK AÇIKLAMAYI KADİR TATIK YAPTI
Başkanlar adına ortak basın açıklamasını Tavas Belediye Başkanı Kadir Tatık yaptı. Denizli’de sanayi, tekstil ve turizm kadar tarımın da büyük önem taşıdığını belirten Başkan Tatık, tarımın büyük bir bölümünü ise tütünün oluşturduğunu kaydetti. Dünya piyasasında Türk tütününün ayrı bir değere sahip olduğunu anlatan Başkan Tatık, son dönemlerde ortaya konan uygulamalar ile bunun göz ardı edildiğini ve tütün üreticisinin dışlandığını öne sürdü.
Başkan Tatık, “Tütün üreticisinin sesini duyurmak için buradayız. Burada belediye başkanı olarak değil, yıllarını tütün tarlalarında geçirmiş emekçiler olarak konuşuyoruz. Biz tütünün ne olduğunu bilenlerdeniz. Tütün bu ülkede sadece bir bitki değil, yüzbinlerce ailenin geçim kaynağıdır. Yıllardır üreticiyi ayakta tutan bir gelenek bozuldu. Tütün firmaları dikim öncesi üreticiye her yıl verdiği avansları bu kez vermiyor. Çiftçi tarlasına girmeden, borçla belirsizlikle baş başa bırakılmış durumda. Mazot gübre işçilik her şey ateş pahası oldu” dedi.
“TÜTÜN ÜRETİCİSİNİN HAKKINI YEDİRMEYECEĞİZ”
Yapılanların köylünün emeğine ihanet olduğunu ifade eden Başkan Tatık, “Yıllardır sözleşme gereği piyasa fiyatının altında üreticinin tütününü alan firmalar, avans ödemeyi değil faizden gelir elde etmeyi tercih ediyorlar. Hepimiz farklı ilçeleri temsil ediyoruz ama derdimiz ortak. Tütün üreticisinin hakkını yedirmeyeceğiz. Buradan yetkililere ve firmalara sesleniyoruz. Tütün üreticilerini daha ne kadar görmezden geleceksiniz? Çiftçiye umut değil, borç ve belirsizlik veriyorsunuz. Üreticilerimiz hakkını almadan üretime başlamamalıdır. Avans verilmedikçe sözleşmeleri geri alın. Bu çaresizlik sürdükçe daha fazla ezileceğiz. Birlik olmazsak üretici daha çok yalnızlaşır. Bugün susarsak, yarın bu topraklardan tütün değil, feryatlar yükselecek. Üreticimizin sonuna kadar arkasındayız. Bu adaletsizliğin takipçisi olacağız. Tütün susarsa, bu memleket susar” dedi.
HAYLA: BÖLGENİN EN BÜYÜK TÜTÜN ÜRETİCİSİ DENİZLİ
Kale Belediye Başkanı ve Türkiye Tütün Üreticiler Birliği Başkan Yardımcısı Erkan Hayla, Ege Bölgesi’nin en büyük tütün üreticisinin Denizli olduğunu ifade ederek, “Bölgede 35 bin ton tütün işleniyor. Bunun 20 bin tonu Denizli’de üretiliyor” dedi.
Ezilen ve zor duruma düşen çiftçilerin birleşerek kooperatif kuracağını anlatan Başkan Hayla, “Bizden tütün alan firmalarla görüştük. Tütün firmaları geçmişte çiftçilik yapmayan kişilere de avans veriyordu. Sonrasında bu firmalar ‘avans verdim tütün alamadım’ diye dert yanıyordu. Geldiğimiz noktada artık Denizli’nin ilçelerinde yaprak kımıldamıyor. Tütün fidanlarını şimdi dikmemiz gerekiyor. Ancak, çiftçinin gübre alacak, dikim yaptıracak parası yok. Tütün firmaları avansı vermezse, çiftçimiz sözleşmelerini geri alsın. Firmalar eğer avans vermeyeceklerse, biz tütünümüzün kaç para olduğunu iyi biliyoruz. Tütünümüz 400 lira” dedi. BURAK COŞKUN