KURDUN DİŞİNE KAN…

“Kurdun dişine bir kere kan değmişse…”  Ne olur?

Dişine kan değmiş kurt ölümüne devam eder artık. Ya öldürecek, ya ölecek… Atalar bu sözü doğadan örnekle almış olsalar da anlatmak istedikleri, insan davranışını örneklemek.

Herhangi bir durumun, olayın yahut da herhangi bir duygunun bir kereye mahsus yaşanması hissedilmesi, hissedenin bünyesinde değiştirilemez bir iz bırakır demeye getiriyor. Ve eğer bu haz ise aynı hazzı almak için yine yeniden ve defalarca tekrarlayacağı anlamına geliyor.

Bebeğin ilk adımını attığında yaşadığı inanılmaz sevincin (başarı hazzının) devamını getirebilmek için yüzlerce kere düşmeyi göze alarak defalarca denemesinden tutun da, bir yaşam biçiminin tadını almış insanların aynını tekrar yakalayabilmek için elinden geleni ardına koymamasına kadar yüzlerde örnek verilebilir.

Kurdun dişine bir kere kan değmeye görsün… Artık tadını almıştır ve ölümüne peşinden koşacaktır.

Demokrasinin tadını almak, özgürlüğün insan ruhuna kattığı ferahlığın tadını almak gibi… 

Hakkaniyetle ve hukukun üstünlüğü ile bir kere tanışmış olan halk, bir süre baskı altına alınabilir fakat eline geçirdiği ilk fırsatta ayaklanacak, bireysel ve toplumsal haklarını yeniden ele geçirmek için savaşacaktır. İnsanın ya da en genel geçer anlamıyla eşyanın tabiatı bunu gerektirir. 

Hem ister ders kitaplarında okutuluyor olsun, ister çıkarılmış olsun evrim bir realitedir ve insan her günü bir önceki günden daha iyi yaşamak ister. Bir kuşak yapamasa bile bir sonraki kuşak için, çocukları için bunu ister. Bu sebeple her anne baba evlatlarının daha müreffeh, daha modern şartlarda yaşaması için didinir. Her yeni kuşak bir önceki kuşaktan daha gelişmiş bir ülkede, daha insani bir dünyada yaşasın istenir. İşte bu beklenti tersine evrimleşirse toplum düzeni kökünden sarsılır ve kaosa sebep olur. 

Türk toplumu genel olarak sakin bir toplumdur. Savaş zamanları dışında topyekûn delirdiğine dair tarihsel örnek var mıdır bilmem. Fakat unutulmamalıdır ki Türk toplumu demokrasinin, adaletin, liyakatin az da olsa tadını almıştır. Kör topal işleyen bireysel hak ve hukuku bilir. Bu yüzden simgesel olarak benzetildiği kurdun dişine bir kere kan değmiştir…