Ekonomi

GEMİCİ: ÇİFTÇİNİN ELİNDEN TUTUN

Nisan ayında dengesiz hava koşullarının beraberinde getirdiği zirai don çiftçiyi perişan etti. Denizli Merkez Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, dondan etkilenen bölgelerde hasar tespit çalışmalarının başladığını belirterek, yetkililerden yardım istedi. Zirai don nedeniyle çiftçinin perişan olduğunu belirten Gemici, “Çiftçinin elinden tutun. Don vurgununun ardından yaz döneminde de kuraklık ile boğuşacak olan üreticinin borçlarını faizsiz olarak erteleyin” çağrısı yaptı.

Bölgenin zirai don afeti ardından ciddi bir kaos içine girdiğini belirten Denizli Merkez Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, Mart sonu ile Nisan başında yaşanan dengesiz hava olaylarının çiftçiyi vurgunu söyledi. Hava sıcaklıklarının 30 dereceden bir anda eksi derecelere düştüğünü anlatan Gemici, “Çiftçimiz önlem almaya çalışsa da zirai don bölgenin büyük bir bölümünü vurdu. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri dondan zarar gören bölgelerde inceleme ve hasar tespit çalışmalarına başladı. Yaklaşık bir ay sürmesini beklediğimiz inceleme ve raporlama sürecinin ardından hasar net bir şekilde ortaya çıkacak” dedi. 

ÇABALAR FAYDA ETMEDİ

Çiftçilerin don uyarı almalarının ardından kendi imkanlarıyla önlem almaya, zirai don olayının etkilerini azaltmaya çalıştığını anlatan Hamdi Gemici, “Teknolojiyi kullanan çiftçilerimiz meyve ağaçlarını buzlama yaparak korudu. Bu imkanı olmayanlar ise tüm gece saman ya da lastik yakarak, sisleme yapmaya çalıştı. Ancak, çabalara rağmen zarar çok büyük boyutlara çıktı” dedi. 

“ZİRAİ DONUN ZARARINI BİR SÜRE SONRA GÖRECEĞİZ”

Merkez ilçelerde bağ alanlarının az olduğunu belirten Gemici, bu bölgelerde de meyve ağaçlarının yoğun olduğunu kaydetti. Gemici, “Güzelköy, Kocadere, Eldenizli, Güzelpınar, Irlıganlı, Kurtluca, Küçükdere civarında ve Akköy’de ayva ve narda donun etkileri net olarak belli değil, Erik, şeftali, kayısı ve nektarin gibi ağaçların tamamı zarar gördü” diye konuştu. 

 “ÇİFTÇİNİN BANKA BORCU ERTELENMELİ”

Çiftçinin üretim maliyetlerinin yanı sıra, bu üretimi yapabilmek için banka kredisi kullandığını hatırlatan Gemici, “Tarsim sigortası olmayan çiftçilerimize Cumhurbaşkanımızın yaptığı açıklamaya göre 2025 yılında yaptığı masrafların ödeneceği söylendi. Ancak bu yetmez. Çiftçilerin büyük bölümünün tarım yapmak için kullandığı krediler var. Çiftçilerimiz bu kredilerini şimdi nasıl ödeyecek? Mevcut koşullarda çiftçilerin kredilerini ödemeleri imkansız. Bu da önümüzdeki süreçte birçok çiftçiye haciz gelmesi demektir. Cumhurbaşkanlığı ve Tarım Bakanlığına çiftçilerimiz adına rica ediyoruz. Cumhurbaşkanlığından bir talimat gelmezse, bankalar çiftçiye müsamaha göstermez. Çiftçinin elinden tutulup, faizsiz bir borç ertelemesi sağlanmalı” dedi. 

“ÇİFTÇİ SULAMA SORUNU DA YAŞAYACAK”

Çiftçinin derdinin yalnızca zirai don ile sınırlı olmadığını anlatan Hamdi Gemici, “Geçtiğimiz yıl son 55 yılın en sıcak yaz mevsimini yaşadık. Kuraklık nedeniyle birçok sebze ve meyvede verim kaybı meydana geldi. Denizli bu yıl da çok yağış almadı. Sulu tarım alanlarında bu yıl kısıtlı sulama yapılacak. Adıgüzel Barajı ve Cindere Barajı’ndan sulama yapacak olan üreticilerimize ÇKSD yüzde 50 kuru, yüzde 50’si sulu olacak denildi. Çiftçi ektiği ürünün yarısını sulayabilecek. Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda çiftçinin durumu açmaza girdi. Su olmazsa tarımsal üretim istediğin noktada olmaz” dedi. HABER MERKEZİ